Ei meillä kyllä

Ruotsissa tutkii syyttäjä, onko Henkka & Maukka lahjonut muotitoimittajia. Ja ovatko toimittajat suostuneet lahjottaviksi. Oli kuulemma lennätetty porukkaa kestitettäväksi Central Parkiin.

Henkan & Maukan mukaan kyse ei ollut lahjonnasta vaan ”vakiintuneesta tavasta”. Paikallisen Cosmopolitanin päätoimittaja taas totesi, että nuohan ovat ”tutkimusmatkoja”.

Mikä niitä sveamamman poikia ja tyttöjä taas vaivaa?

Eivätkö ne tiedä, että kyllä lahjuksia saa ottaa, kunhan ei anna sen vaikuttaa juttujen sisältöön.

Niin yksinkertaista se on.

Kun otat, et aja.

Meillä Suomessahan tämä osataan. Meillä ei ole selkärangan kanssa notkumisongelmia. Osaamme päästää lahjuksen yläpäästä sisään ja alapäästä ulos. Eettinen ryhti on niin suora, että hierojalle pitäisi mennä.

Me olemme siitä ihmeellistä sakkia, ainutlaatuisia jopa, maailman mitassa hämmästyttävä ilmiö suorastaan, että kun ruoka ja juoma ja kivat lelut mädättävät muiden maiden mediahenkilöt, meidän lahjomattomuuttamme ne pelkästään vahvistavat.

Me emme matkojemme maksajia kehu. Me emme tunturimökki-isäntiämme mielistele. Meitä saa rasvata ja paapoa, hieroa ja manikyroida, ja silti me huudamme ylpeinä yhteen ääneen: ME TEEMME RATKAISUMME JOURNALISTISIN PERUSTEIN!

Mahtavaa kuulua näin puhdashenkiseen ammattikuntaan.

(Julkaistu Apinalaatikossa 7. 10. 05) 

Mainokset

4 responses to “Ei meillä kyllä

  1. Eikö olekin? Niin mustakin.
    Lähetin itse SK Mies -lehden toimituspäällikkönä SK:n toimittajan tälle samalle matkalle, asiaa tarkasti pohdittuani ja viulujen maksajasta tietoisena. Juttelin asiasta myös päätoimittajan kanssa, ja olimme molemmat sitä mieltä, että matka on oiva tilaisuus päästä haastattelemaan laajalle levinneen ja katumuotiin vahvasti vaikuttavan muotitalon suunnittelijoita – ideana kun oli koota SK Miehen kakkosnumeroon laajempi tyyli- ja trendipaketti, jossa H&M olisi ollut mukana yhtenä muotitalona kaikkien muiden joukossa. Mielestäni suunnitelma oli eettisesti kestävä ja ongelmaton.

  2. Niin juuri. Minähän sanoin, että meillä suomalaisilla zurnalisteilla on ruotsalaisiin (ja muihinkin) verrattuina se suuri etu, että me yksinkertaisesti olemme LAHJOMATTOMIA.

  3. Suomessa on kyllä todella leväperäistä suhtautuminen maksettuihin matkoihin, lounaisiin ja kestityksiin.

    Esim. IT-puolella voi halutessaan tilata leluja ja kutsuja postiin niin paljon että ei ehdi kyllä mitään zurnalismia tekemään. Osa julkaisuista sitten pistääkin kiltisti kaikki tiedotteet www-sivuilleen ”uutisina”. Minusta tässä olisi oikeasti todella kriittisen keskustelun paikka, hyvä avaus oli Sami Sykön kirjoitus kauneuslehdistä. Ihan vastaavan kritiikin voisi tehdä melkein mistä tahansa tekniikkajulkaisusta, eivät ”miestenlehdet” ole sen parmpia.

    Mun paukut ei valitettavasti riitä asialliseen journalismikritiikkiin, kun noita juttuja joutuu pohtimaan ihan riittävästi omassa työssä.

  4. Melkein mistä tahansa tekniikkajulkaisusta, päivää vaan. Pekka, voisitko hieman täsmentää?