Lintuinfluenssa: kyllä kansa tietää

Havahduin flunssavuoteelta Lintulahden Matin vinkistä huomaamaan tämän typeryyden:

Nimettömänä pysyttelevä jyväskyläläinen opiskelija on perustanut Lintuinfluenssa.com-nimisen blogin, jossa hän, siitä huolimatta että ”hänen opintojensa tai töidensä ala ei liity terveysalaan tai muutenkaan lintuinfluenssa-aiheeseen”, vakuuttaa harjoittavansa ”ajankohtaista ja luotettavaa tiedotusta lintuinfluenssasta”.

Vapaa kansalaistiedotus on loistava asia. Ihmisten täytyy saada tutkia asioita ja kertoa niistä ilman viranomaisten apua tai suostumusta. Esimerkiksi ilman jenkkisotilaiden Irak-blogeja tuosta katastrofista olisi saatu kovin toisen näköistä tietoa.

Mutta. Ja tämä ei ole mikään pieni mutta, tämä on itse asiassa niin hemmetin iso mutta, että toivon sen nyt yhdellä sanomisella kalahtavan Lintuinfluenssa.comin pitäjän otsaan kuin syksynkostea halko:

Tappava kulkutautiepidemia ei ole leikin asia. Kun sellainen tulee, viranomaiset tarvitsevat kaikki tiedotuskanavat, mukaan lukien kaikki mahdolliset domain-osoitteet, pystyäkseen antamaan meille sitä oikeasti ajankohtaista ja luotettavaa tietoa, jota Lintuinfluenssa.com nyt väittää jakavansa.

No niin. Näen jo, kuinka viisastelijoiden huulille kohoaa maaginen sana ”Sukellus.fi”. Pitäkää hei mölyt mahassanne. Fataali pandemia on aivan eri kokoluokan mullistus kuin yhden tapaninpäivän luonnonkatastrofi, vaikka kuinka traaginen. Eikä ole kerta kaikkiaan mitään syytä epäillä, etteivätkö Suomen viranomaiset olisi lintuinfluenssan suhteen tällä hetkellä erittäin hyvin kartalla.

Minusta on hämmästyttävän aivotonta hankkia itselleen tällaisessa tilanteessa domain, joka on varmasti yksi ensimmäisistä, jonka panikoituva suomalainen nettisurffailija taudin iskiessä naputtaa osoitekenttään. (Itse asiassa ihmettelen suuresti, ettei Kansanterveyslaitos ole jo rekisteröinyt itselleen kaikkia ”lintuinfluenssa”-alkuisia domaineja.)

Ja sitten se mainoslause. ”Ajankohtaista ja luotettavaa tiedottamista.”

Voi jeesus.

Millä tavalla Lintuinfluenssa.comin ”tiedottaminen” muka on luotettavaa? Blogihan on tasan tarkkaan juuri niin luotettava kuin lähteet, joihin se linkkaa. Eikä noissa linkeissä ole yhtään ainutta primäärilähdettä. Siis ei ainuttakaan. Koko ”tiedottaminen” perustuu Hesarin ja Reutersin rippaamiseen. Ei ainoatakaan linkkiä esimerkiksi KTL:n tai WHO:n tai jenkkien CDC:n lintuinfluenssasivuille. Puhumattakaan, että Tamiflusta puhuttaessa linkattaisiin Rochen alkuperäisiin tiedotteisiin.

Eli jos Lintuinfluenssa.comin holtittomasti siteeraamissa sekundäärilähteissä on virhe – kyllä, myös Hesarissa ja Reutersilla voi olla virheitä -, se toistuu automaattisesti tässä blogissa.

Tosi luotettavaa.

Ja hei: tämä ei tosiaankaan ole vitsi. Ellette usko, käykää katsomassa, kuinka hermostuneet äidit jo nyt keskustelevat Vauva-lehden forumilla siitä, onko pikku-Matilla ehkä se kauhea lintupöpö. Kas tässä.

Lisäksi:

Mikä on ajatus tämän typerän anonymiteetin takana?

On siis blogi, jolla on viralliselta kuulostava nimi ja url ja joka mainostaa olevansa luotettava mutta jonka ylläpitäjästä emme tiedä muuta kuin että, no, että hän ei ainakaan ammattinsa tai koulutuksensa puolesta tiedä mistään mitään.

Vähän nyt järki käteen. Nimeä se blogisi vaikka Pasin lintuflunssatiedoksi. Ja kerro, kuka olet. Äläkä hehkuta sitä luotettavuuttasi, älä ainakaan niin kauan kuin et osaa hakeutua ensikäden lähteiden äärelle. Eiks je?

(Julkaistu Apinalaatikossa 25. 10. 05) 

Mainokset

11 responses to “Lintuinfluenssa: kyllä kansa tietää

 1. No voi nyt palkokasvi poikittain hengityselimissä.

  Sedille on tullut taas inttternetin kanssa jännäkakka housuun. Yrittäkää nyt ymmärtää että kuka tahansa voi varata minkä tahansa suojaamattoman domainin, eikä siinä ole mitään väärää tai moraalitonta. Eivät nämä ole mitään helvetin sosiaaliturvatunnuksia joita voi jotenkin väärinkäyttää.

  Jos joku kansalainen on niin urpo että imee ensimmäisenä aukevalta sivulta löytyvän tiedon absoluuttisena totuutena (joo, ja se ”luotettavaa tietoa” sanapari sivustolla ei oikeuta lukijaa olemaan tyhmä) niin heittää kyllä ennemmin tai myöhemmin, ja todennäköisesti ennemmin, veivinsä jostain muusta syystä kuin lintuinfluenssan vuoksi. Ehkäpä työntämällä etusormen liian syvälle sieraimeensa.

  Mielestäni perhanan mielenkiintoinen blogi joka on saanut paljon paskaa niskaan ihmisiltä jotka eivät ymmärrä internetjulkaisemista.

 2. Niin. Vastuu on aina lukijalla. Tyhmä se on joka lukee, ei se joka kirjoittaa, niinkö? Se on niiiin intterveppiä niiiin intterveppiä.
  Bloginpitäjä itse muuten on suhtautunut palautteeseen paljon asiallisemmin.

 3. Yrittäkää nyt ymmärtää myös se, että huomattava osa netin käyttäjistä ja erilaisten saittien lukijoista tuntuu suhtautuvan löytämäänsä tietoon aika lailla samalla tavalla kuin painotuotteissa olevaan aineistoon: kun se on sinne präntätty, se on totta. (Eikä tämä ole pelkkää mutu-tuntumaa: se näkyy jo esimerkiksi korkeakoulujen lopputöiden lähdeviitteiden kirjavuutena…)

  Eihän lehdissäkään joka sana ole se viimeinen totuus, mutta nettiin verrattuna niissä on yksi hyvin oleellinen ero: jokaisesta lehdestä löytyy henkilö(t), joka on oikeasti, siis juridisesti, vastuussa siitä, mitä lehden sivuilla kirjoitetaan.

  Netin suurin ongelma on juuri se, että suurin osa sieltä (tai siis täältä) löytyvästä kamasta on silkkaa soopaa ja ennen pitkää se ainakin nykymuodossaan tukehtuu siihen. Tilannetta ei mitenkään helpota se, että aina tiukassa paikassa vedetään esiin lukijanvastuu-jokerikortti. Lukijalla pitäisi olla myös oikeuksia, joista keskeisimpänä oikeus oikeaan ja luotettavaan tietoon. Miksi lukijan pitäisi olla alan (oli se sitten mikä tahansa ala) asiantuntija, kun saittien pitäjätkään eivät välttämättä ole (eivätkä likikään aina edes kerro sitä)?

  Jos ”internetjulkaiseminen” tarkoittaa sitä, että voi kirjoittaa ihan mitä tahansa ihan mistä tahansa tekeytymällä kaikkienalojenasiantuntijaksi ja uskotella kaiken olevan totisinta totta, niin en haluakaan sitä ymmärtää.

  Lintuinfluenssabloggaaja muuten on tosiaan suhtautunut saamaansa palautteeseen asiallisesti ja ajatuksella. Nyt saitin ”mainoslause” kuuluu ”Koottuja uutisointeja Suomesta ja maailmalta”. Ja siitähän siinä on kyse.

 4. Vinkki tuli kyllä näköjään M. Lintulahdelta, ei minulta. Mutta me ollaan Matin kanssa kyllä ihan samannäkösiä…

 5. Sori, korjaan.

 6. Hyvä, että tästä puhutaan, vaikkei tuo lintuinfluenssasivusto vielä yksinään mitenkään vakava tapaus olisikaan. Tekisi mieli sanoa yksi vanhanaikainen kirosana, nimittäin journalismi. Sillä pitäisi olla jotain tekemistä myös verkon kanssa ainakin silloin, kun tarkoitus on välittää tietoa.

  Minusta vastuu ei siirry lukijalta kirjoittajalle vain sillä verukkeella, että puhutaan harrastajakirjoittelusta tai hienommin kansalaisjournalismista. Kyse ei siis ole siitä, ettei saisi kirjoittaa aiheesta kuin aiheesta. Lukijan pitäisi kuitenkin pystyä yhdellä vilkaisulla näkemään onko kyseessä asiantuntija vai Jarin mainitsema omatekoinen kaikkienalojenasiantuntija.

 7. ”Jos ”internetjulkaiseminen” tarkoittaa sitä, että voi kirjoittaa ihan mitä tahansa ihan mistä tahansa tekeytymällä kaikkienalojenasiantuntijaksi ja uskotella kaiken olevan totisinta totta, niin en haluakaan sitä ymmärtää.”

  No sitähän se juuri tarkoittaa, mikäli se julkaisijaa sattuu huvittamaan.

  Ymmärrän toki että kun ennen paskaa on saanut painaa vain paperille (vrt. juoru-julkkis-kuka-näytti-pippeliä -lehdistö) niin on tietenkin järkyttävää että kuka tahansa saa kirjoittaa mitä tahansa vieläpä niin että kaikki halukkaat pääsevät sen lukemaan. En minä järkyty erikseen joka kerta kun näen siinä s-marketin kassalla lööppitolkulla perättömyyksiä, medialukutaitoa sovelletaan niin siellä kun täällä ruudun äärelläkin.

  Internet on erilainen media, eivätkä täällä päde samat jäykkyydet kuin perinteisissä julkaisumuodoissa. Jos se ahdistaa niin on parempi lukea painettua sanaa tai surffata välillä YLE ja Helsingin Sanomat.

 8. Tässä Lintuinfluenssa.com-keskustelussa on nähty netin kaksi ääripäätä. Yhtäällä on ”tää on toisenlainen media” -tyyppiseen argumentointiin tyytyvät tohtoritulpit, toisaalla blogin pitäjän edustamat nopeaälyiset nettailijat, jotka osaavat käyttää hyväkseen webin lyömätöntä ominaisuutta: palaute on välitöntä ja päivittää voi heti.

 9. Et sinä blogaaja onneksi vitsi ole… Repesin varsin ankarasti tuolle jutullesi.
  Sinulla taitaa olla hieman tylsää kun alat joutessasi kaataa paskaa ihmisten niskaan?
  Lintuinfluenssa.com -blogi on todella asiallinen ja yksi parhaista aiheen Suomalaisista tiedotuslähteistä.

  Ja muuten, minkä helvetin vuoksi et vain lähettänyt tuota vinetystäsi tuon blogin ylläpitäjälle maililla?
  Pelle.

 10. En lähtisi moisella meuhkaamisella selvittämään kenellekään ”journalismin” syvempiä merkityksiä ja vaatimuksia jos oma lehteni journalistinen taso punaa korvat häpeästä.

  Toisaalta, taas kerran alkuperäisestä kirjoitukesta huokuu kotomaassamme Lintutautiakin pahemman kroonisen epidemian tappava kohderyhmän/lukijan aliarvioiminen.

  Ja domain on sen, joka sen rekisteröi. Turha itkeä. Se on kylmää liiketoimintaa. Ihan siinä missä Matti Vanhasen tekstiviestit ja julkkisten elämän kaupallinen huoraaminen medioihin yleensä.

 11. Ko. blogin pitäjä taisi muuten vihdoinkin paljastaa todellisen karvansa, tuoreimmasta käänteestä päätellen.