Niin turhaa, niin turhaa

Virkkusen Janne kirjoitti Hesarissa internetistä ja vanhasta mediasta, ja siitäkös on täällä Blogimaassa viimeinen vuorokausi kelvannut näsäviisastella. Narisevalla hikipingon äänellä tyyliin ”ei verkko mitään tee vaan ihmiset”.

No hei. Jos minäkin sitten.

En tiedä, missä Anneli Jäätteenmäki School of Argumentationissa jengi on opiskellut, mutta hävettää, kun kaikkiin väitteisiin vastataan ”samat sanat”.

Tulee mieleen huono perheriita.

Kun Virkkunen siis kirjoittaa, mielestäni perustellusti, että netissä voi kirjoitella mitä tahansa potaskaa, oikea vastaväite ei ole ”niin saa valtamediassakin” vaan ”joo, se on ongelma, mutta paranemaan päin”.

Paskahan on välineriippumaton aine, eikä sitä voi puolustella sillä, että naapurikin ulostaa. Mieluummin niin, että yritettäisiin täällä ”verkossa” luoda jonkinlaista omaa itsesääntelyä. Vai onxe niinku liikaa meinstriimmediaa niinku?

Kaiken kaikkiaan tämä keskustelu uuden ja vanhan median paremmuudesta alkaa väsyttää. Viiden vuoden kuluttua naureskellaan, että sellaista se oli silloin, kauan sitten.

(Julkaistu Apinalaatikossa 21. 11. 05) 

Mainokset

11 responses to “Niin turhaa, niin turhaa

 1. Ai itsesääntelyä, joka ei puutu ongelmakohtiin, kuten JSN:n viimeaikainen toiminta?

  Minusta Virkkusen kirjoituksessa *ihan oikeasti* oltiin sitä mieltä, että paska ei ole välineriippuvaista. Tai siis että lehdessä joko ei ole paskaa tai että se paska olisi jotenkin vähemmän paskaa kuin tietoverkon kautta välitettynä.

 2. ”Ai itsesääntelyä, joka ei puutu ongelmakohtiin, kuten JSN:n viimeaikainen toiminta?” I rest my case. Taas samaa köyhää argumentointia. Eli kerta vanhan median itsesääntely sakkaa (joskus), ei netissäkään kannata yrittää mitään?

 3. En sanonut, ettei kannata yrittää mitään.

  Mutta totta on, että juutuin kirjoituksessani kenties liikaa tarjoamaan peiliä. Argumenteiltani olisi pudottanut pohjaa, jos siitä peilistä olisi näkynyt edes vilaus Virkkusen kirjoituksess.a

 4. Historiallinen yhteys on päinvastoin, kuin Virkkunen kirjoittaa. Paskalla ja paperilla on pidempiaikainen tiivis suhde.

  Minua ihmetyttää se logiikka, jolla maksullisesta mediasta puhutaan ”riippumattomana tiedonvälittäjänä”. Kukaan ei ole osannut selittää, miten tilaaja-, sekä uutismaksuihin perustuvan riippumattomuus olisi vastikkeetonta pienempi. Ok, parhaassa tapauksessa näin on, mutta ei tule nyt sellaista lehteä mieleen.

  Jos nyt vaikka lukaisee jonkun suuren uusimaalaisen lehden viimeisen vrk:n uutisoinnin Halosen kampanjan puolesta, ja muita vastaan, tulee ay-riippuvaisuus hyvin selväksi.

 5. Ja mita kauemmin Jarit ja Karit taalla blogeissaan asiaa ihmettelevat, sita pidemman etumatkan saavat toivottavasti mediat jotka keskittyvat tekemiseen, eivat ihmettelyyn. 🙂

 6. Niin, mutta miksi keskittyä valtamedian haukkumiseen, eivät sen töpeksinnät oikeuta tekemään samoja virheitä ”uudessa mediassa”. Mieluummin otetaan opiksi ja tehdään paremmin.

 7. Oonko mä ainoa, joka on täysin kyllästynyt salaliittoteoria-henkiseen mediakritiikkiin? Ei kai kukaan oikeasti luule, että Hesari teettäisi Halos-myönteisiä gallupeja ammattiliittojen painostuksesta?

 8. Ainakaan minun tarkoituksenani ei (ole) ollut haukkua valtamediaa vaan tarttua (tässä tapauksessa) näkemykseen verkosta yhtenä mediana, jota pidän siis vakavana ajatusvirheenä.

  Pekka: mitkä mediat siis tekevät päinvastoin kuin mitkä? Ja tuutko bisselle?

 9. Et Ville oo ainoa, toivottavasti mäkään en oo ainoa, joka on kyllästynyt kumpi ja kampi -kinasteluun siitä, onko tämä ”uusi” media, jossa nyt olemme, parempi kuin se ”vanha” media, jossa olemme työksemme.

  Sen verran kuitenkin sanon (eli itseni kanssa ristiriitaan joutuen), että joiltakin tuntuu potaskasta puhuessa menevän sekaisin käsitteet ”mielipide” ja ”valhe”. Minunkin mielestäni sekä lehdissä että netissä on paljon potaskaa, mutta edellisessä tapauksessa kyse on useimmiten siitä, että en allekirjoittaisi lehdessä esitettyjä näkemyksiä tai tulkintoja. Netissä sen sijaan on useimmiten – siis potaskan suhteen – kyse siitä, että se todella on potaskaa: perättömiä tai ainakin perustelemattomia väitteitä, asioiden tietoista vääristelyä, silkkaa valehtelua.

  Näillä kahdella ”potaskalla” on vissi ero – myös paljon parjatun JSN:n mielestä.

 10. ”Niin, mutta miksi keskittyä valtamedian haukkumiseen, eivät sen töpeksinnät oikeuta tekemään samoja virheitä.”

  Ajatusvirhe, hyvä päätoimittaja.

  VALTAmedian haukkuminen sen virheistä on juuri tämän median yksi tärkeimmistä tehtävistä. Oleellista on tietysti se, että MINÄ en tee sitä virhettä. En sitä, minkä toiset blogit tekevät. Enkä varsinkaan sitä minkä valtamediat tekevät.

  Hehän eivät tee virheitä, heillä on kiire. Tai he eivät ehdi tarkistaa. Tai he ovat sitoutuneet: milloin EU:hun, NATO;on tai lepertelyyn, jota itse harjoitat.