Tarkastamo, pelastit päiväni

Valtion elokuvatarkastamo otti järjen käteen ja selvensi elokuvien ikärajaperusteita. Erinomaista! Tästähän tuli vaahdottua mm. täällä ehkä liiankin kanssa, ja oman lehden pääkirjoituksessa myös.

Koska VET on ystävällisesti jättänyt sivuilleen myös vanhat perusteet, kannattaa hiukan vertailla, mitä ongelmallisista K-11- ja K-15-ikärajoista on siellä sanottu. (Seuraa pitkähköjä sitaatteja, bear with me…)

K-11 ennen:

”Kategoriaan kuuluvia elokuvia ovat seikkailuelokuvat, joissa miekkailu- tai ampumiskohtauksia voi olla paljonkin ilman että väkivaltaa korostetaan tai näytetään yksityiskohtaisesti. Niissä myös rikos saa useimmiten rangaistuksensa, eikä väkivalta ole ongelmien pääasiallinen ratkaisutapa . Myös spektaakkelit, katastrofielokuvat ja muut suuren yleisön jännityselokuvat, joissa väkivalta on usein toissijaista tarinan kokonaisuudessa, sijoittuvat tähän luokitukseen. Huumorin yhdistäminen väkivaltaan saattaa olla omiaan nostamaan ikärajaa, koska se saa väkivallan näyttämään harmittomalta.”

Nyt:

Väkivalta

Väkivalta, jota ei ole esitetty kovin yksityiskohtaisesti tai realistisesti. Esimerkiksi seikkailuelokuvat, joissa on miekkailu- ja ampumiskohtauksia tai fantasiahahmoihin liittyvä väkivalta.

Seksuaalinen sisältö

Pehmeä erotiikka tarinan kannalta perustellussa yhteydessä. Viitteelliset seksikuvaukset esimerkiksi nuorten seurustelua kuvaavissa elokuvissa.

Kauhun herättäminen

Lyhyehköt, melko lievät kauhuelementit myös realistisissa kuvaohjelmissa. Melko voimakkaat ääni- ja kuvatehosteet.”

K-15 ennen:

Useimmat toiminta-, jännitys- ja sotaelokuvat sijoittuvat tähän luokitukseen. Tyyppiesimerkkejä suuren luokan agenttielokuvat ja valtaosa itämaisiin taistelulajeihin keskittyvistä elokuvista. Niissä voi olla varsin paljon väkivaltakohtauksia, jotka ovat kuitenkin kokonaisuuden kannalta perusteltuja. Väkivalta ei ole erityisen yksityiskohtaista tai veristä. Seksiin liittyvä pakottaminen voi olla vain viitteellistä tai hyvin lyhytaikaista. Peleistä tähän kategoriaan kuuluvat monet potkuväkivaltaa sisältävät pelit sekä sotapelit.”

Ja nyt:

Väkivalta

Yksityiskohtainen, realistinen väkivalta. Seksiin liittyvä lievähkö väkivalta, joka perustuu tarinayhteyteen.
Esimerkiksi valtavirran toimintaelokuvat, joissa on runsaasti väkivaltakohtauksia. Väkivalta ei kuitenkaan ole erityisen pitkitettyä tai veristä.

Seksuaalinen sisältö

Melko avoimet seksikuvaukset. Pehmeä pornografia, jossa sukupuoliakteja ei näytetä yksityiskohtaisesti.

Kauhun herättäminen

Kauhukuvaukset, joissa jännitys ja pelko rakennetaan tarinan ja henkilöhahmojen varaan. Kauhuun liittyvä melko yksityiskohtainen väkivalta. Voimakkaat tehosteet.”

Enää ei siis puhuta ehdottomaan sävyyn lajityypeistä. Eli elokuvalevittäjä ei voi ikärajapäätöksestä Valtion elokuvalautakuntaan valittaessaan tästedes vedota siihen, että leffa on esimerkiksi seikkailuelokuva, joten se kuuluu kategoriaan K-11. Elokuvalautakuntahan ainakin puheenjohtaja Erkki Norbäckin mukaan toimii ”tuomarin vastuulla”, mikä käsittääkseni meinaa sitä, että se nimenomaan tulkitsee ikärajapäätöksiä suhteessa ikärajaperusteisiin.

Mukaan perusteisiin ovat tulleet myös ”tehosteet”, joilla tarkoitettaneen kaikkea audiovisuaalista. Tämäkin on erinomainen täsmennys, joka ottaa hyvin huomioon elokuvakokemuksen erityisluonteen.

Jos esimerkiksi King Kongia (ikärajaksi valituksen jälkeen K-11) katsoo uusien perusteiden valossa, näyttää aika selvältä, että sen olisi pitänyt pysyä luokassa K-15. Siinähän juuri on sitä ”yksityiskohtaista, realistista väkivaltaa” ja perusteissa mainittuja kauhukuvauksia. Puhumattakaan niistä tehosteista, whoa…

Kaiken kaikkiaan: bravo!

(Julkaistu Apinalaatikossa 24. 1. 06)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.