Ei savua ilman…

Uutistoimisto Reutersin free-kuvaaja lisäsi digitaalisesti savua Beirutin taivaalle. Asiasta on tietenkin noussut hirveä haloo (linkkejä Haakanalta).

En missään nimessä kannata valokuvan väärentämistä, mutta…

Tietenkin asia on periaatteelliselta kannalta tärkeä. Uskottavuus on uutiskuvan elinehto.

Silti.

Ei tässä kohussa valokuvasta ole kysymys, vaan politiikasta. Manipuloinnin symbolinen merkitys on suurempi kuin itse teko.

Alkuperäisen kuvan ja käsitellyn version ero on sisällöllisesti pieni. Israel pommittaa Libanonia palasiksi, se kaiketi on kiistatonta. On täysin yhdentekevää, minkä muotoinen savupatsas siitä syntyy. Ei savua ilman tulta, oli sitä savua metrin laajuudelta, tai kilometrin.

Takavuosina, ennen painotekniikan vallankumouksia, kukaan ei olisi vaivautunut edes miettimään moisia rasterikökkeröitä. Silloin oli aivan herrassa, miltä kuvat aamun lehdessä näyttivät. Hesarinkin painokoneet puhaltelivat taivaalle ihan omia savupilviään.

Nyt mitä tahansa voi tehdä ja mitä tahansa voi tutkia. Ja kyllä sitä hitto vieköön tutkitaankin. En edes jaksa linkittää kaikkiin oikeistolaisiin jenkkiblogeihin, jotka tästä ovat riemastuneet. Googlatkaa itse.

(Julkaistu Apinalaatikossa 8. 8. 06)

3 responses to “Ei savua ilman…

  1. Aika paljon huikeampi tapaus löytyy Ameriikan maalta, http://www.newsdesigner.com/archives/002578.php

    Huikeampi siis siinä mielessä, että muokkauksen synti oli pienempi, mutta kenkää tuli silti.

  2. Aivan. Tuntuu melkein siltä, että etiikkaa käytetään tekosyynä väen vähentämiseen. Jos yhtä armottomia sääntöjä (oranssi vs. ruskea) sovellettaisiin kirjoittajiin, meiltä kaikilta olisi mennyt työpaikka jo monta kertaa.

  3. Jos olen ihan oikein ymmärtänyt, Suomessa on lähinnä kielletty asioiden lisäily kuviin tai yksityiskohtien poistaminen kuvista. Sävyjen kanssajan pelataan paljon, lähes tuollaiseen oranssi vs. punainen -tyyliin. Ainahan tätä on pimiöissä vedostusvaiheessa tehty, valittu paperien kontrastit halutun lopputuloksen mukaan…

    Eikä siinä minusta ole juuri moitittavaa. Ihmiset ovat hiljalleen kaiketi oppineet näkemään tekstin kirjoittajansa tulkintana. Tulkintaahan ne ovat kuvatkin, kun se kuvaaja niitä kuvakulmiaan käy ensin konttaamassa ja sitten käsittelee kuvat julkaisukuntoon. Kyllä niitä värivirheitä saa aikaan muutenkin kuin Photoshopissa.