Masa vs. Pena

Taas mentiin: internetin etiikasta, journalismista ja blogeista väitellään jälleen. Keskustelu avautui täällä, jatkui täällä, sai lisää puhtia täällä ja on nyt laajentunut tänne.

En halua hyökätä täysillä mukaan, mutta yhteen asiaan kiinnitän huomiota.

Kari Haakana kirjoitti ansiokkaassa vastavedossaan näin:

”Verkkokirjoittaminen muistuttaa monessa tapauksessa ravintolapöytäkeskusteluja: niissäkin esitetään usein kärkkäitä mielipiteitä, joista voisi parhaassa tapauksessa joutua oikeuteen ja on kai joskus jouduttukin.”

Tämä on yleinen harhakäsitys. Kun Masa kapakan kulmapöydässä kaveriporukan läsnäollessa haukkuu Penaa mutakuonojen munanlutkuttajaksi, kyseessä on yksityinen väittely, jollaiset aikuisten kuuluu selvittää keskenään. Jos Masa nousee seisomaan ja kajauttaa saman viestin sadalle ravintolavieraalle, asia on toinen; tässä kosketellaan jo rajoja, joiden toisella puolen odottavat yksilön suojaksi luodut juridiset sanktiot. Ja jos Masa kotona nyrkkitappelun päätteeksi täräyttää näkemyksensä Masan SuperPlokiin tuhansien tilaajiensa ihastukseksi, Penan maailma uhkaa mullistua rysäyksessä.

Journalismia ei mikään näistä ilmaisumuodoista toki ole. Mutta se on sivuseikka. Digitaalinen viestintä on tehnyt maailmasta entistä tylymmän paikan, kun päätään voi aukoa anonyymisti miljoonille ilman pelkoa käräjistä. Sellaisella sananvapaudella ei kannata ylpeillä.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.