Laki on kaikille eri

Tämä aihe on jo vanha, mutta bloggaustaukoni takia ryhdyin vasta nyt selaamaan Blogistanin puheenaiheita, joten…

Matti Lintulahti luki joulukuussa veteraanivideokohun aikoihin teelehtiä ja päätteli trendeistä, että kansalaisten käyttäytyminen netissä olisi murentamassa heidän yksityiselämänsä suojaa:

”Kun suuri osa kansalaisista julkaisee itsestään kuvia ja tietoja netissä blogeissaan, kuvagallerioissa, keskustelufoorumeissa, treffipalstoilla ja kun puolet suomalaisista haluaa tulla julkkiksiksi, edes Big Brother -tositv:ssä, he pitävät luonnollisena myös paraativideon kaltaisen videon julkaisemista ja murentavat itse omaa yksityisyyden suojaansa. ”

Asia ei ole ihan näin yksinkertainen.

Yksityiselämän suojan määrittää rikoslaki, jonka tarkoituksena on suojata heikkoja ja antaa toisaalta tiedotusvälineille demokratian edellyttämä liikkumavapaus selostettaessa maan mahtavien tekemisiä:

”Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.”

On totta, että henkilö voi itse madaltaa häntä suojaavaa yksityisyyden muuria, mutta systeemi ei toimi aivan Lintulahden kuvaamalla tavalla. Jos minä julkaisen perheeni joulualbumin Flickrissä tai ylpeyden puuskassa uploadaan pienen poikani kylvetysvideon YouTubeen, se ei missään olosuhteissa tarkoita, että näin tehdessäni murtaisin yksityiselämäni suojaa tai altistaisin perheeni muiden ihmisten tunkeilulle. Eikä minusta tule juorulehdille sen houkuttelevampaa riistaa kuin olin ennen kuin avasin tietokoneen. Myös Journalistin ohjeissa, sikäli kun niillä on merkitystä, todetaan: ”Kaikki julkinen ei ole julkaistavissa.” Se on hyvin tiivistetty.

Siitä olen Lintulahden kanssa samaa mieltä, että ihmisten käsitys julkisesta ja yksityisestä on muuttumassa. Mutta se ei saa vaikuttaa median käyttäytymiseen. Yksityisen suomalaisen on saatava nauttia lain täyttä suojaa, tapahtui netissä mitä tahansa.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.