Toyota on auto, Corolla on detalji

Lukiessani Anu Nousiaisen loisteliasta Khiam-rekonstruktiota joulukuun Kuukausiliitteestä tulin jälleen ajatelleeksi, miten olennaisia yksityiskohdat ovat onnistuneelle jutulle. Itse asiassa paljon olennaisempia kuin sitaatit – ja silti toimittajat metsästävät tylsää puhetta muhevien detaljien sijasta.

Toyota on auto, Corolla on detalji. Tämä on hyvä nyrkkisääntö. Toyota voi olla ylellinen Land Cruiser, banaali Avensis tai kuhmuinen Corolla. Malli luo aina täsmällisemmän mielikuvan kuin pelkkä merkki. Verratkaa:

Räjähteillä lastattu Toyota muutti Kabulin keskustassa amerikkalaisen maasturin tulipalloksi.

Vai

Räjähteillä lastattu Toyota Corolla muutti Kabulin keskustassa amerikkalaisen maasturin tulipalloksi.

Ensimmäisessä versiossa teksti jättää lukijan eksyksiin, hamuilemaan mielikuvien viidakossa. Toinen versio pelastaa pulasta: kun merkki on tiedossa, lukijan on paljon helpompi kuvitella kuppainen romuläjä, joka vaarattomasta ulkomuodostaan huolimatta kylvää ympärilleen kuolemaa.

Vielä parempi olisi korostaa kontrastia (”Piskuinen Corolla muutti järkälemäisen Humveen tulipalloksi”), mutta siihen ei tiukassa uutistekstissä usein ole tilaa. Melkein saman efektin saa aikaan yhdellä sanalla.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.