V-lehti: mikä on vastuullista?

Tästä on pakko sanoa pari sanaa:

Sanoman omistama V-lehti veti jakelusta numeron, jossa kerrottiin huumeiden viihdekäytöstä. (Juttu on täällä, kiitos Haakana.)

Henri Anundin kirjoittamassa ja Jussi Puikkosen kuvaamassa jutussa on haastateltu tavallisia suomalaisia, kuten 26-vuotiasta peruskoulunopettajaa, 29-vuotiasta hissiteknikkoa ja 25-vuotiasta kokkia, jotka käyttävät kannabiksen ja ekstaasin kaltaisia huumeita sosiaalisesti, omien sanojensa mukaan joutumatta koukkuun.

Juttu voisi tietysti olla parempikin. Ulospano antaa tämän tyyppisestä huumeidenkäytöstä turhan ruusuisen kuvan. Vai voitteko kuvitella juttua alkoholinkäytöstä otsikolla ”Se tuntuu niin hyvältä”?

Silti jutun premissi on mielestäni hyvä. Porttiteorian ja kauhuskenaarioiden takominen nuorten kaaliin tuskin tuottaa toivottua tulosta. Ja kyllä Suomessa pitää pystyä kirjoittamaan juttu huumeiden viihdekäytöstä ilman, että kainalojutussa haastatellaan narkkaria. Saahan ampumaharrastuksestakin tehdä jutun haastattelematta päähän ammuttua. Ja Natoon liittymistä voi rauhassa puffata luettelematta Nato-operaatioissa kuolleita. Vastuu se on medialle kumma juttu: joskus se otetaan, joskus taas… no, ei.

Ymmärrän, että Sanoman Kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja Janne Kaijärvi on panikoinut huomattuaan, että nuorille kaupunkilaisille suunnatussa lehdessä on tällainen juttu. Lehden kiskaiseminen jakelusta kuitenkin antaa asialle juuri sellaista kielletyn hedelmän makua, joka on yksi huumevalistuksen kompastuskivistä. Onneksi keskustelu teemasta sentään sallitaan V:n sivuilla.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.