Harakka ja mediakritiikki

Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Saska Snellman oli ostanut tämän päivän Hesariin Pressiklubi-kaveriltaan Timo Harakalta arvion Timo Kilven Iltis-historiikista. Harakka on ykköskirjoittajiamme, joka on loistavan Mustan laatikon jälkeen tuhlannut kykyjään pinnallisiin ja tekohauskoihin ohjelmiin.

Kirja-arvio palautti mieleen, kuinka viiltävän fiksu Harakka osaa olla. Erityisen hyvä pointti, jonka miettiminen saa oman verenikin kuohumaan, on se, että suomalainen media ei pidä mediaa uutisena eikä osaa tehdä siitä analyyttisia juttuja. Ehkä on liikaa vaadittu, että tiedotusväline kirjoittaisi itse itsestään nasevia uutisia, kuten Harakka Iltikseltä vaatii, mutta muiden harteille se velvollisuus kyllä lankeaa.

Katsokaa vaikkapa Hesaria. Kauppalehden irtisanomisista on saatu kasaan kaksi valjua juttua, joista toinen vieläpä näytti ensimmäisen paikkaamiselta, eikä jälkimmäisessäkään ollut itse ongittua asiaa kuin siteeksi. Tiedän, ettei ydinkysymystä — miksei Pressoa lopetettu — ole helppo esittää, mutta siihen kaivataan valaistusta. Olisin mielelläni lukenut esimerkiksi vastauksen kysymykseen, säästyikö Presso, koska se on päätoimittaja Hannu Leinosen lapsi, ja hän osti lehdelle lisäaikaa vuoden loppuun suostumalla yt-neuvotteluihin mukisematta.

Come on, kaverit — tällaiset asiat pitää selvittää.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.