Hesari: suomalaiset pitävät maahanmuuttajista – tai sitten eivät

Hesarissa oli tänään kaksi mielenkiintoista uutista. Uutisetusivun otsikko paljasti:

”Yli puolet suomalaisista haluaa lisää maahanmuuttajia.”

Nyt-liitteen kannessa taas kerrottiin otsikolla ”Jo riittää”:

”Lähes 40 prosenttia kansalaisista sanoo, että Suomeen ei pitäisi ottaa enää yhtään maahanmuuttajaa.”

Syyllistyn keittiöpsykologisointiin:

Voisiko olla, että kun Nytissä on haluttu hehkuttaa toimituksen mielestä dramaattista (= negatiivista) tulosta, runkolehdessä on haluttu kannustaa suomalaisia suvaitsevaisuuteen kertomalla, että itse asiassa lasi on puoliksi täynnä eikä tyhjä?

Vai onko niin, että kaksi toimitusta, Hesarin ja Nytin, vain heijastelevat uutispainotuksillaan omaa maailmankuvaansa? Uutisetusivun juttuhan nimittäin on uutinen niille, jotka kuvittelivat tuloksen olevan paljon negatiivisempi (kuten minulle); Nytin juttu taas on uutinen, jos kuvitteli suomalaisten olevan pohjimmiltaan kivoja ja suvaitsevaisia.

Minusta tulos on hämmästyttävä. Että nyky-Euroopassa vielä on kansa, jonka enemmistö haluaa lisää maahanmuuttajia, se kertoo suomalaisen idealismin vahvuudesta.

Aina voi sanoa, että tuhat haastateltua on liian pieni otos. Aina voi myös sanoa, että tutkimuksen keskeinen kysymys — ”Suomessa on ulkomaalaisia noin kaksi prosenttia koko väestöstä. Pitäisikö Suomen ottaa lisää maahanmuuttajia?” — on johdatteleva, sillä taustalauseke ohjaa ajattelemaan, että tilaa kyllä löytyy. Ja miksi tutkimus on niin muslimikeskeinen? Maalataanko tässä pirua seinälle? Onko Hesari tahtomattaan mukana toteuttamassa kiisteltyä profetiaa, jonka mukaan islam nielaisee Euroopan?

Tutkimuksen oheen on haastateltu kolmea ras… monikulttuurisuuskriitikkoa, joista perussuomalaisten sitoutumaton ehdokas Jussi Halla-Aho tapansa mukaan pärjää loistavasti ja kaksi muuta… noh, ei ihan niin hyvin. Kiinnostavaa luettavaa, oli kundien ajatuksista mitä mieltä tahansa.

Sitä vastoin on Nytiltä pökerryttävän tyhmää, että kun tutkija Jukka Relanderin annetaan viereisessä haastattelussa kommentoida (kylläkin fiksusti) ukkojen sanomisia, missään ei mainita, että hän on vihreiden kansanedustajaehdokas.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.