Oulun raiskaaja: median häveliäisyys kostautui

Oulun ”ulkomaalaistaustaisesta” raiskaajasta julkaistiin vihdoin piirros. En ymmärrä, miksi miehestä ei ole mediassa aiemmin annettu kunnollisia tuntomerkkejä. Minä ainakin uskoin (häpeällisen ennakkoluuloisena), että kyseessä on somali. Eikö uhri kuullut, mitä kieltä raiskaaja puhui? Eikö jutuissa olisi voinut mainita, että hän on valkoihoinen? Mitä hyötyä tällaisesta kvasijournalistisesta häveliäisyydestä on? Jos hän olisi ollut musta ja se olisi kerrottu, Oulussa olisi tietysti pelätty kaikkia mustia — mutta niin heitä on pelätty nytkin, koska suurin osa kaupunkilaisista on luultavasti joka tapauksessa kuvitellut raiskaajan olleen musta. Jos taas olisi kerrottu, että hän oli valkoihoinen, ainakin yksi vaikeassa asemassa oleva väestöryhmä olisi päässyt vähemmällä.

Journalistin ohjeiden kohdassa 26 sanotaan:

”Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.”

Tämä ei tarkoita, että median pitäisi tietoisesti jättää asioita kertomatta, jos se on tiedonvälityksen kannalta tärkeää.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.