Kuuma peruna -mainos: rasistinen, kyllä

Haukuin äsken Jussi Halla-Ahon ja Teemu Lahtisen vaalimainosta vastenmieliseksi. Perustelu on paikallaan.

Mainos on leimaava. Sen viesti on, että maahanmuutto aiheuttaa potentiaalisesti väkivaltaisia ongelmia (ääninauhalla pauhaa muslimien väenkokous), joista ei uskalleta puhua. Ongelma henkilöidään a) maahanmuuttajiin, b) muslimeihin ja c) turbaanipäihin. Tiivistäen: turbaanipäät ovat kuuma peruna, jolle pitäisi tehdä jotakin (”uskalla ajatella”).

Tarkoittaako tämä siis, että esimerkiksi sikhit ovat Halla-Ahon ja Lahtisen mielestä vaara suomalaiselle yhteiskunnalle? Tietääkseni a) Intian sikhiväestö ei yleisesti ottaen syyllisty mihinkään vaaralliseen ja b) vaikka syyllistyisikin, se ei meitä koskisi, koska sikhit eivät ole sankoin joukoin Suomeen pyrkimässä.

Halla-Aho inhoaa erityisesti somaleita, joita hän pitää nirppanokkina ja työnvieroksujina. Hänellä on oikeus yleistyksiinsä. Mutta miksi hän ei mainoksessaan rohkeasti ilmaise mielipidettään? Miksi maahanmuuttajaongelma yleistetään kaikkiin muslimeihin ja vielä laajemmin kaikkiin ihmisiin, joilla on turbaani päässään? Miksi mies väen väkisin haluaa esiintyä rasistina, vaikka samaan aikaan (esimerkiksi Nyt-liitteen haastattelussa) sanoutuu siitä hulluudesta irti?

Mainos paljastaa, että Halla-Ahon ja Lahtisen agendan keskeinen elementti ei suinkaan ole filosofisesti pohdittu monikulttuurisuuskritiikki, kuten joistakin Halla-Ahon kirjoituksista saattaisi päätellä, vaan rotuennakkoluuloinen ulkomaalaispolitiikka, jonka kulmakivenä on uskontoon ja ihonväriin perustuva syrjintä.

Halla-Ahon Suomeen ei otettaisi kuolemaa pakenevia irakilaislapsia, ei burmalaisten sotilaiden raiskaamia rohingioita eikä Turkmenistanin kidutettuja toisinajattelijoita. Heillähän on se kauhea turbaani päässä, tai ainakin päänsä sisällä.

(Ja ”pojat” hei: Jos oikein kuulin, mainoksen taustalla huutaa pakistanilainen kansankiihottaja. Ei niitä pakistanilaisiakaan ole liiemmin meidän rajoillamme norkoilemassa.)

[Update klo 23.45: Minulla näyttää tänä iltana olevan paljon kävijöitä sieltä mihin aurinko ei kunnolla paista, Suomi24:n Anonyymilandiasta. Olkaa kuin kotonanne. Mutta ennen kuin sydämenne alkavat aivan hirmuisesti tykyttää Jussin ja Teemun puolesta, muistakaa, että ulkomaalaispolitiikan arvosteleminen ja rasismi ovat kaksi eri asiaa. Aina voi vaatia, että rajat on suljettava, mikäs siinä. Mutta on kokonaan toinen asia väittää, että ongelmat johtuvat naamanväristä tai uskonnosta. On tietysti älyttömän kenkkua, että kaikki muslimit eivät ole terroristeja, koska se tekisi maailmasta paljon yksinkertaisemman paikan. Mutta elämä on monimutkaista, Mohammedeja on moneen junaan, kaikki tamperelaiset eivät ole molopäitä, helsinkiläisissä on myös niitä jotka eivät lespaa ylimielisesti, ja vaikka kuinka mieleni tekisi yleistää, että te nimettömät nettikirjoittajat olette kaikki vellihousuja ja taulapäitä, olen varma, että joukossanne on myös fiksuja ja kunnollisia suomalaisia. Menkää nyt hyvät ihmiset nukkumaan siitä.]

Mainokset

Kommentointi on suljettu.