Uutinen joka unohdettiin: nukkuvien kosto

Lomalla ollessani vaihtui eduskunta. Lehtiä kahlatessani en kuitenkaan löytänyt otsikon otsikkoa vaalien merkittävimmästä uutisesta: rökälevoittoa ei suinkaan saanut kokoomus vaan puolue, johon kuului 32,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Kyllä, nämä vaalit olivat nukkuvien kosto, enkä lakkaa hämmästelemästä, miten lammasmaisesti media on ollut asiasta hiljaa. Poliitikot vaikenevat tästä sen sijaan, että he — varsinkin Matti Vanhanen — ottaisivat vastuun siitä, että yli kolmannes kansasta uskoo, ettei äänestämisellä ole mitään merkitystä. Mikä ihme se on, kun hallitus on pelkkä byrokraattijoukkio, kaikki sovitaan kabineteissa kansan selän takana, eikä julkista debattia ole.

Kääntäen: ei ihme, että Sauli Niinistö ja perustuslailliset jyräsivät. Ensimmäisellä kuvitellaan olevan asiaa, ja toisella on sitä oikeasti — ei vain kovin salonkikelpoista. Ihmiset haluavat puhua asioista niiden oikeilla nimillä, he haluavat keskustelua eivätkä änkytystä, räväkkää poliittista asioiden ajamista eivätkä pelkkää kumileimasimen tömähtelyä. Anu Kantola sanoi asian paremmin Kotimaa-lehdessä (ei verkossa):

”On [–] demokratian kannalta ongelmallista, jos politiikka halkeaa kahtia niin, että vaaleissa esiinnytään populaaristi karismaattisilla julkkisehdokkailla ja räväköillä mainoksilla, mutta vaalien välillä ollaan hyvin maltillisia ja talousmiehet ottavat ohjat.”

Kommentointi on suljettu.