Hesari: nyt meilläkin on julkkishömppää

Lauantain Hesarista ilmeni, että tämä kansainvälisen tason laatulehti on päättänyt lisätä sisältöönsä juuri sitä aineistoa, jota kaikista maailman aineistoista vähiten toivoin: hömppää.

Julkkisuutiset ovat Hesarille vaikea asia. Niiden roolia ja sijaintia lehdessä pähkäiltiin jo silloin, kun minä olin siellä töissä. Kun Karpelan ja Niinistön ero jäi pois etusivulta, aamukokouksessa maristiin, että me emme ole ajan tasalla. Muun median viihteellistyessä marina on epäilemättä kiihtynyt.

Itse asiassa kysymyksen pitäisi olla helppo. Julkkisviihdettä ei pitäisi olla Hesarissa lainkaan. Uutiskynnyksen tulisi olla sellainen, että jos esimerkiksi joku espoolaisnainen julkaisee kirjassaan pääministerin tekstareita, kynnys ylittyy automaattisesti, ja aiheesta tehdään napakka, pieni uutisjuttu. Ei Hesari tarvitse mitään keinotekoista julkkisosastoa.

Tai tarvitsee näköjään, ainakin omasta mielestään. Sellaiseksi on nyt peruskorjattu Nimiä tänään -sivu, joka on vuosien varrella muuttanut muotoaan monasti eikä viime aikoina valitettavasti hyvään suuntaan. Sivu oli aikoinaan, kauan ennen Nyt-liitettä, villinhauska ja kapinallinenkin. Silloin sinne kirjoitti muun muassa Ilkka Malmberg. Oi niitä aikoja.

Lauantain uudistunut Nimiä tänään -sivu oli lähes kauhistuttavan huono. Se oli laiskasti mietitty, kömpelösti toteutettu ja jättimäisen epähauska samalla piinallisella tavalla kuin julkkiskamaa julkaisevat aikakauslehdet. Katsokaa vaikka:

  • Pääotsikossa ”Elämä hymyilee jälleen Merikukka Forsiukselle”.
  • Kuvituksena kaksi lähes samanlaista hymykuvaa vankkaan viihdelehti-amatöörityyliin.
  • Tekstissä sellaisia jymy-yllätyksiä kuin ”Forsius sanoo olevansa helpottunut, kun kansanedustajakausi varmistui”. Ei sentään ”Merikukka”. Jotain rotia on vielä Hesarissakin.

Muu sivu noudattaa samaa kaavaa. Ylhäältä alas:

  • ”Julkisivulautakunta”, uusi pakinapalsta, joka ”ruotii viikon mediailmestykset” ja kertoo meille tällä viikolla, että Nina Tapiolla ja Juha Vuorsolalla on ”salasuhde”.
  • ”Sanottua”, jonka neljällä huonolla sitaatilla on varmasti jokin yhteinen nimittäjä, jota en vain tajua.
  • ”Nyt puhun minä”, jossa ”sanotaan, mitä ajatellaan”, vaikka ei tosiasiassa sanota ollenkaan, vaan lässytetään joutavia, kuten Jorma Uotinen osoittaa (”Minulla ei ole kaunoja ketään kohtaan”).
  • ”Julkkismittari”, josta pitäisi pystyä näkemään, ”kenestä lehdissä nyt kirjoitetaan”. Siis Annassa, Katsossa, MeNaisissa, Ohossa ja Seiskassa. Tätä juuri kaipasinkin.
  • Ja pohjimmaisena ”Samaan aikaan” -palsta, joka kertoo, ”keistä ulkomailla juuri nyt puhutaan”. Toisin kuin palstaa lukiessa voisi kuvitella, ulkomailla ei ”juuri nyt puhuta” Tünde Kiszelistä, hyvä jos tietävät kuka hän on, mutta se ei ole sivun kokoajia häirinnyt.

Pidän itseäni melko kaikkiruokaisena median kuluttajana, ja vaikka en julkkisviihteestä välitäkään, tunnistan kyllä hyvin tehdyn hömpän. Tämä ei ole sitä. Enkä sitä paitsi haluaisi lukea hömppää Hesarista, vaikka sen olisi kirjoittanut Dostojevski. Hesari ei ole sellainen lehti. Se on rakentanut maineensa substanssilla, eikä pelkästään vakavalla substanssilla vaan myös kevyellä. Nyt-liite on tästä hyvä esimerkki. Nimiä tänään taas on esimerkki siitä, ettei laatulehtikään ole immuuni suomalaista mediaa riivaavalle henkiselle keripukille, jonka kaamein oire on toimittajien täydellinen sokeutuminen sille, mikä on oikeasti hauskaa, kiinnostavaa ja jossain määrin myös tärkeää.

Pyydän anteeksi, jos kuulostan julmalta, mutta joskus on pakko pysähtyä ja huutaa: ei tällaista.

[Update klo 12.15: No okei. Jos Dostojevski kirjoittaisi hömppää Hesariin, lukisin sitä kyllä. Mutta pitkin hampain.] 

Mainokset

One response to “Hesari: nyt meilläkin on julkkishömppää

  1. Paluuviite: Mediablogi » Blog Archive » Eriävä mielipide ajankohtaiseen mediakritiikkiin