Bloggarina Irakiin: mahdollista mutta vaikeaa

Pohdiskeleva Liftari oli bongannut SF Chroniclesta jutun 64-vuotiaasta bloggarista Jane Stillwaterista, joka kohtaloa uhmaten matkaa kohti Irakia raportoidakseen sieltä lukijoilleen. Liftari kehottaa ottamaan Stillwaterista oppia — minä en.

CNN:n Bagdadin-kirjeenvaihtaja Michael Ware (neljä vuotta Irakissa) totesi pari päivää sitten, että länsimaalainen säilyy ilman suojaa Irakissa hengissä noin 20 minuuttia. Planeettamme väkivaltaisimpaan paikkaan ei yksinkertaisesti ole menemistä, ellei ole amerikkalaisjoukkojen mukana tai turvamiesten suojaamana (mihin tavallisella ihmisellä ei ole varaa).

En pidä ylimielisyydestä, jolla Stillwater suhtautuu Irakissa olevien toimittajien työhön. Hänen lähtökohtanaan tuntuu olevan, että hän pystyy jotenkin saamaan Irakista ”totuudenmukaisemman” kuvan yrittämällä änkeä itsensä paikan päälle kengännauhabudjetilla. Ja kattia kanssa. Hänen mahdollisuutensa liikkua maassa ovat aivan yhtä rajalliset kuin kaikilla muillakin.

Tiedoksi suomalaisille bloggareille:

  • Amerikkalaisjoukkojen mukana ON ollut bloggareita. Pääsy onnistuu, jos sponsorina on kotimainen tiedotusväline (joka ottaa vastuun bloggarin toimista Irakissa) ja mukana on omasta takaa suojavälineet: sirpaleliivi, kypärä ja ballistiset lasit.
  • Tarvikkeiden hinta on yhteensä noin 1500 euroa.
  • Irak on sotariskialue I, joten täysi vakuutus maksaa tuhansia euroja. Ilman vakuutusta matkustaminen on hulluutta.

Tämän asian kanssa ei kannata pelleillä. Tyhmänrohkeus ei ole rohkeutta.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.