Moderointi, sananvapaus ja oikeus loukkaamiseen

Koska blogosfääri näyttää herkistyneen lähes yhtenä miehenä tuomitsemaan valtionsyyttäjä Mika Illmanin ehdotuksen nettikeskustelujen moderoinnista, jatkan aiheesta rivin tai kaksi.

Ensinnäkin toivoisin, että kirjoittajat, jotka nyt ovat rientäneet liikuttavan yksimielisinä puolustamaan sananvapautta, osoittaisivat samanlaista eettistä intomielisyyttä silloin kun on oikeasti tosi kysymyksessä. Sananvapautta loukataan maailmassa häikäilemättömästi päivittäin, mutta eipä siitä juuri suomalaisessa blogiavaruudessa kirjoiteta. Sitä vastoin suomalaisten oikeus toinen toistensa julkiseen loukkaamiseen tuntuu olevan saavutettu etu, jonka kyseenalaistamisesta pillastutaan oitis.

Toiseksi en malta olla kysymättä, millä logiikalla Helsingin Sanomat on tiedotusväline mutta Suomi24 ei. Aikakautisella julkaisulla on lain mukaan oltava vastaava toimittaja, sen hyväksyvät kaikki. Mutta kun samaa edellytetään keskustelusaitilta (joka on aivan samanlainen kaupallinen toimija), ruvetaan huutamaan äitiä ikkunaan.

Tehdäänkö niin, että lopetetaan puheet sananvapaudesta ja sen loukkaamisesta nyt heti? Ei tässä ole kysymys perustuslain kieltämästä ennakkosensuurista yhtään sen enempää kuin minkä tahansa lehden toimittamisessa. Jonkun on aina otettava vastuu, se on demokratian henki. Nimettömien herjaajien diktatuuri on pelottava ajatus.

Update 14.5: Lukekaa tämä

Mainokset

Kommentointi on suljettu.