Quo vadis, Kemppinen?

Olen usein linkittänyt professori Jukka Kemppisen blogiin silkasta innostuksesta, mutta nyt teen sen… sanokaamme kohteliaasti vaikkapa hämmästyksestä. Kemppisen merkintä Julkisen sanan neuvoston verkkokeskustelulausumasta on (professorin ansiokasta kielikuvaa jatkaakseni) sen laatuinen loraus, että sellaisia harvoin pääsee sivistyneeltä mieheltä edes yöastiaan.

Kemppinen aloittaa tarjoilemalla määritelmän:

”Julkisen Sanan Neuvoston toimena on varjella sanoma-ja aikakauslehtiä oikeudenkäynneiltä. Se tarkoittaa varjeltumista ikäviltä seuraamuksilta, kuten vahingonkorvauksilta ja sakoilta.”

Tämä on noloa, mutta pakko se on sanoa: arvoisa kirjoittaja on nyt väärässä. Ei tuo ole JSN:n tehtävä — tai sitten se on kaksi ja puoli vuotta onnistuttu salaamaan minulta! Eikä JSN ole mikään sanoma- ja aikakauslehtien elin. Viimeksi kun katsoin, sopimuksen allekirjoittajina oli myös sellaisia vähäpätöisiä sähköisiä toimijoita kuin Yleisradio, MTV3 ja Nelonen. Ja taisi siellä joitain radioitakin olla, mutta mitäs niistä, tiivistäminenhän on tiedemiehen oikeus.

Vielä toinen asia. Kemppinen kirjoittaa:

”Uusin lausunto (…) koskee ennakkomoderointia. Lausunnon sisällöstä ilmenee heti, että lausunnon antajat elävät unimaailmassa ja ovat joka tapauksessa suosituksellaan asettuneet kenen tahansa ja minkä tahansa median käyttöön. Medialla tarkoitetaan tässä perinteistä mediaa ja Venäjää.”

Merkinnän sisällöstä ilmenee heti, että merkinnän kirjoittaja ei ole lukenut arvioimaansa tekstiä. JSN:n lausuman alussa nimittäin sanotaan koko lailla selvästi: ”Julkisen sanan neuvosto tahtoo tällä periaatelausumalla vaikuttaa erityisesti siihen, että tiedotusvälineet laativat selvät pelisäännöt sivustoillaan käytävälle verkkokeskustelulle.” En tiedä, millä deduktiivisella vippaskonstilla tästä päästään Kemppisen intohimoiseen yleistykseen koko verkkomaailman vaarantumisesta, mutta koska olen tästä huolimatta edelleen professorin ihailija, olen nöyrästi pakotettu ajattelemaan, että varmaankaan en ole nyt ihan ymmärtänyt kirjoitusta oikein.

Mainokset

One response to “Quo vadis, Kemppinen?

  1. Paluuviite: Kannuvalimo » Nettikeskustelu keskusteluttaa