Afganistan: kotimaan tomppelit äänessä

Poliitikkojen reaktiot suomalaissotilaan kuolemaan ovat olleet juuri sellaisia kuin saattoi odottaa. Afganistanin tilannetta ja Nato-operaation luonnetta ei joko ymmärretä tai tietoisuus operaation ongelmista halutaan peittää äänestäjiltä.

Katsotaanpa esimerkiksi tuoretta puolustusministeriä Jyri Häkämiestä. Tämän aamun Hesarin mukaan ministeri ei lupaa Afganistan-selvitystä, koska

”… ensin selvitetään, millaiset tapahtumat johtivat suomalaisen rauhanturvaajan kuolemaan ja kuinka suomalaisten turvallisuutta Afganistanissa voidaan parantaa”.

Jos puolustusministeri ei ymmärrä, että sotaan ei voi soveltaa rauhanajan logiikkaa, hän on väärä mies hommaan. Afganistanissa käydään epäsymmetristä sotaa, joka on täysin ennustamattomissa ja jota ei voi voittaa isollakaan armeijalla. Tässä sodassa on aivan turha ruveta virkamiesmäisesti selvittelemään ”kuolemaan johtaneita tapahtumia”. Sodassa tapetaan ja kuollaan, siinä kaikki. Suomalaiset ovat Afganistanissa osapuolten välissä, ja kuolema voi tulla koska tahansa. Sotilaat itse ymmärtävät tämän. Siitä huolimatta harva kannattaa vetäytymistä.

Vielä hämmentävämmän lausunnon on antanut työministeri Tarja Cronberg, jonka ulkopoliittinen doktriini on tähän asti ollut ”räpsytän silmiäni oikein kovasti, kyllä joku huomaa”:

”Tilanne on heikkenemään päin. Pohjois-Afganistanissakaan ei olla enää turvassa.”

Eli Suomen linjana kansainvälisessä kriisinhallinnassa onkin etsiä mahdollisimman turvallista paikkaa?

Hei oikeesti hei.

Jos halutaan osallistua tällaisiin operaatioihin, pitää lopettaa kuvitelmat rauhanturvaamisesta. Nato käy Afganistanissa veristä sotaa ovelaa ja määrätietoista vihollista vastaan. Ja turha on valittaa, että emme mukaan lähtiessämme tienneet, mitä tulisi tapahtumaan. Jos ette tienneet, ette olleet tehtävienne tasalla. Jokainen vähänkään Afganistania seurannut pystyi jo 2001 sanomaan, ettei talebanista vielä viimeistä hönkäystä ollut kuultu.

Suomi on tässä sodassa afganistanilaisten näkökulmasta maahantunkeutujan puolella. Tämä on fakta. Silti olen kuullut korkea-arvoisten sotilaiden väittävän vakavalla naamalla, että siniristilippu kyllä tunnistetaan Maimanan basaarissa ja että kun Suomi-poika ohittaa tienvarsipommin, terroristi pitää sormensa poissa laukaisimelta. Se on hengenvaarallista hölynpölyä. Tsunamista tutulla ”suomalaiset ovat turvassa, ei hätiä mitiä” -filosofialla vain tapatetaan hyviä sotilaita.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.