Brittien Journalistin ohjeet: nettikeskustelut eivät ole journalistista sisältöä

Brittien Journalistin ohjeisiin on tehty pari mielenkiintoista uudistusta.

Ihmisten yksityisyyteen kajoaminen on entistä tuomittavampaa, nyt mukana ovat Clive Goodman -skandaalin takia myös elektroniset vakoilukeinot, salakuuntelu ja hakkerointi. Jos Journalistin ohjeet kertovat jotain maan mediasta, britit ovat pahempia sekopäitä kuin luulinkaan. Meillä eivät sentään iltapäivälehdet ole alkaneet kuunnella Vanhasen puheluita.

Toinen muutos on ohjeiden johdannossa, ja se on suomalaisen keskustelun näkökulmasta vieläkin kiinnostavampi. Johdannossa nimittäin määritellään, mikä netissä julkaistava aineisto kuuluu itsesääntelyn piiriin ja mikä ei:

”To ensure that the spirit of the Code and effective self-regulation continue to develop in the common sense manner which has been the system’s hallmark, the PCC’s remit should be seen as covering editorial material on newspaper and magazine titles’ websites where it meets two key requirements:

 

1) that the editor of the newspaper or magazine is responsible for it and could reasonably have been expected both to exercise editorial control over it and apply the terms of the Code.

 

2) That it was not pre-edited to conform to the on-line or off-line standards of another media regulatory body.”

Toisin sanoen briteissäkin jätetään auki kysymys nettikeskusteluiden journalistis-eettisestä kontrollista. Jos et moderoi, et ole vastuussa.

Kannattaa lukea ohjeet tarkkaan. Niissä on muun muassa mielenkiintoinen ”julkista  etua” koskeva kohta, joka olisi hyödyllinen meilläkin.

(Via Press Gazette.)

Mainokset

Kommentointi on suljettu.