Iltalehti: annetaan rynkyt ja toivotaan parasta

En lakkaa ihmettelemästä, miten Suomessa päätoimittajatasoisetkaan journalistit eivät tiedä, mitä maailmassa tapahtuu. Iltalehden pääkirjoituksessa otettiin eilen kantaa keskusteluun rynnäkkökiväärien lahjoittamisesta Afganistanille:

”Tähän asti Suomi on YK:n linjauksen mukaisesti tukenut Afganistanin virallista hallitusta. Kun sen asema on heikentynyt, olisi tukea kai jotenkin lisättävä. Vai tyydymmekö pasifistin sädekehää kirkastaen vain hurskaasti toivomaan väkivaltaisuuksien loppumista?

Jos haluaa pitää suomalaisten näpit erossa onnettomasta maasta tai jopa toivoo talebanin paluuta tuomaan Afganistaniin järjestyksen omilla säännöillään, niin tämä tulisi sanoa suoraan. Rynnäkkökiväärien antaminen olisi ainakin suomalaisille riskittömämpää kuin uusien soturien lähettäminen.”

Pikakurssi Afganistanin historiasta lienee paikallaan:

1) Istuvalla presidentillä on siinä maassa niin ohut poliittinen mandaatti, että sellaisia suikaleita ei saa leikattua edes parmankinkusta. Hamid Karzai edustaa vain yhtä pientä osapuolta suuressa sotkussa. Suomi on YK:n mandaatin mukaisesti turvaamassa Afganistanissa rauhaa — seisomassa osapuolten välissä –, ei aseistamassa yhtä ryhmittymää.

2) Afganistaniin toimitetut aseet eivät ole koskaan pysyneet niissä käsissä, joihin ulkovallat ovat ne tarkoittaneet. Mistähän Iltalehden pääkirjoitustoimituksessa kuvitellaan esimerkiksi al-Qaida-terroristien saaneen tappovälineensä? Rautalangasta vääntäen: jos Suomi nyt lahjoittaa Karzain hallitukselle 100 000 Kalashnikovia, pistän luumuviinapullon vetoa, että vuoden sisällä olemme kaikki uutisoimassa: ”Taleban-taistelijoilta löytyi suomalaisia kivääreitä.”

3) Edellisistä seuraa, että rynnäkkökiväärien antaminen Karzaille on kaikkea muuta kuin  riskittömämpää kuin suomalaisen kriisinhallintajoukon vahvistaminen.

Vaikka hölmöys on meillä kansantauti, edellä kerrotun ymmärtäminen tuskin on ylivoimainen tehtävä. Toimittajathan sentään ovat keskimääräistä koulutetumpaa väkeä. Suosittelen myös sellaista uskaliasta temppua kuin tutustumista tilanteeseen paikan päällä. Totuus on tarua ihmeellisempi.

Mainokset

One response to “Iltalehti: annetaan rynkyt ja toivotaan parasta

  1. Paluuviite: Aseistetaanpa Afganistania - päivitys « Kullervo Kalervonpoika