Pelit ja elokuva: vielä kerran

Ari Pulkkiselta tuli terävää palautetta taannoisesta pelit ja elokuva -merkinnästäni:

”Unohdat […] kaikki ilmaispelit ja pelien modaajat, jotka tekevät työtään ilmaiseksi omalla ajallaan. Pelientekeminen vaatii hurjasti erikoistaitoja, se on työlästä ja huomattavasti pitempikestoista, kuin elokuvien tekeminen. Blair Witch Project on loistava esimerkki elokuvasta, jonka tekeminen pelipuolella samaan skaalaan ulottuvaksi ilmiöksi on täysi mahdottomuus. BWP tarvitsi vain näyttelijät, kuvaajat, kamerat, valaistukset, käsikirjoituksen, jälkityön – hyvin pieni budjetti ja henkilöstö. Pelialalla laadun tekemiseen vaaditaan monikertainen määrä enemmän rahaa, henkilöitä, aikaa, erikoiskykyjä ja asiantuntemusta – tätä monet ihmiset, kuten sinä, eivät ymmärrä.”

Ja:

”Ja mitä tulee pelien taiteellisuuteen, heti kun pelejäkin aletaan tukemaan elokuvien tavoin, niin saavat ehkä myös niitä isolla rahalla tehtyjä taidepelejä! Tällä hetkellä rahoituksen saaminen lähes mihin tahansa peliprojektiin on erittäin vaikeaa, saati sitten sellaiseen peliin, jonka menestymismahdollisuus on hyvin epävarmaa. Suomen valtio ei esimerkiksi anna tällähetkellä juuri minkäänlaista tukea peleille. Ainoa tuki joka tulee on TEKES:in kautta ja se ei liity millään tavalla pelin sisältöön.”

Ja vielä:

”Pelialalla on ollut kirouksena julkaisijoiden sanelemat markkinat ja osa peleistä on ollut rahastusta. Onneksi tämäkin rahastus on taas muuttumassa siihen, että erilaisuus ja uudet ideasetit alkavat taas myydä. Tämän ovat mahdollistaneet uudet myyntikanavat, kuten suora nettimyynti (steam jne). Peliala on pääsemässä irti kaupallisen, pelkästään voittoa tavoittelevien tahojen ulkopuolelle – peliala on kohta taas yhtä eloisa sisällöllisesti kun se oli alkuaikoinaan. Ei ole pelintekijöiden vika, että rahoitus- ja jakelukanavat ovat olleet haittaavia pelien sisällöille. Tätä varmasti monet elokuvantekijätkin ovat kironneet 80-90 -luvulla, kun ainoa tapa saada elokuvia leviämään/kannattaviksi oli tehdä niistä Hollywoodmaisia!”

Mainokset

Kommentointi on suljettu.