Suomalainen terrorismiasiantuntemus: sitä ei ole

En yleensä kirjoita oman lehteni Suomen Kuvalehden jutuista, mutta nyt on pakko. Eversti (evp) Erkki Nordbergin haastattelu viime viikon SK:ssa oli niin pelottava esimerkki suomalaisen terrorismiasiantuntemuksen tasosta, että haukon vieläkin henkeäni.

Jarkko Vesikansa esitti Nordbergille hyviä kysymyksiä, joihin tämä pseudoekspertti — vieläpä pääesikunnan koulutusosaston entinen päällikkö — antoi typerryttävän asiantuntemattomia vastauksia. Esimerkiksi:

”Tässä yhteydessä pitää palata egyptiläisen Sayyid Qutbin (1906-66) ideologioihin. Hänhän alkoi pitää amerikkalaista yhteiskuntaa saatanallisena jouduttuaan 1950-luvun vaihteessa Yhdysvalloissa naisen viettelemäksi. Siksi islamistit pitävät yökerhoja synnin ja pahuuden pesäpaikkoina.”

Olen nähnyt al-Qaidan aatteellisista juurista hämmästyttäviä yksinkertaistuksia, mutta tämä pesee ne kaikki. Yhdysvalloissa asuminen oli vain yksi syy Qutbin radikalisoitumiseen (vietellyksi joutuminen on pelkkä urbaani legenda). Nordberg unohtaa sujuvasti kaiken muun, muun muassa Nasserin poliisikoneiston, ja hänen tulkintansa fundamentalistien ”yökerhovastaisuudesta” kuulostaa fantasialta.

Ja:

”Al-Qaida on oikeastaan loppu.”

Newsweekin skuuppaaman virallisen amerikkalaisen turvallisuusselvityksen mukaan al-Qaida on vahvimmillaan sitten syyskuun 11. päivän terrori-iskujen. Samaa viestittävät kaikki johtavat terrorismiasiantuntijat, mutta heitä ei Nordberg ilmeisesti lue.

Vielä:

”Kun islamistit valloittivat osan Eurooppaa, kristityt ja muut olivat heille eräänlaisia ali-ihmisiä, dhimmejä. Heille laadittiin säännöt, jollaiset olivat 1940-luvulla voimassa Varsovan ghetossa.”

En tiedä, mitä äärikristillisiä populaarihistorioita Nordberg eläkepäivillään lueskelee, mutta hänen käsityksensä islamista ovat pelottavan hataria. Jopa Bushin suosikki-islamologi Bernard Lewis pitää dhimmien kohtelua Euroopassa melko asiallisena: hänen mukaansa heidän elämänsä oli ”paljon helpompaa kuin ei-kristityillä tai kerettiläisillä keskiajan Euroopassa”.

En haluaisi raivota näin sekavista puheista, mutta Nordberg on vaarallinen. Sotilasarvonsa takia hän nauttii arvostusta, jonka vuoksi hänen käsittämättömät ajatuksensa leviävät laajalle — ja onhan hän, köh köh, myös kirjailija.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.