Tukkiko Vanhanen ministereiden suut?

Aamulehden mukaan (€) pääministeri Matti Vanhanen on ohjeistanut ministereitään kieltäytymään median tekemistä gallupeista. Vanhanen itse ei ole kommentoinut asiaa, eikä valtioneuvoston viestintäjohtaja Asko Mattila jutun mukaan tiedä siitä mitään.

Joko Vanhanen on lopullisesti seonnut heinäkuun auringossa tai kärpäsestä on tehty härkänen ja todellisuus on tarua tylsempi — mikä tahansa on mahdollista. Jos tieto pitää paikkansa, olen Aamulehden haastatteleman Heidi Hautalan kanssa samaa mieltä:

”[…] Pääministeri on ymmärtänyt pohjoismaisen julkisuusperiaatteen väärin. Vanhasen linja alkaa olla pikkuisen hälyttävä.”

Tylsänharmaan ja ylimielisen pääministerin tiedotuspolitiikka ei olisi suuren suuri asia, ellei kysymys olisi kansanvallan periaatteista. Vanhasen pääministerikaudella salailusta on tullut maan tapa, ja se näkyy jo ulkopolitiikassa. Kuvaava oli ulkoministeri Ilkka Kanervan viimeviikkoinen lausahdus Hesarissa (€) Suomen Afganistan-operaation mahdollisesta laajentamisesta:

”Eduskunta tuodaan tähän mukaan myöhemmin. Tämä tehdään niin avoimesti kuin voidaan.”

Maata siis viedään sotaan eduskunnan selän takana. Ihmettelen, ettei kukaan älähtänyt.

Update: Oikeusministeri Tuija Brax kertoo Vanhasen ohjeistuksen koskevan vain sähköpostitse lähetettäviä monivalintakyselyjä. Luokittelen asian täten osastoon kärpäsestä härkänen. Sähköpostigallupit ovat laiskan miehen tiedonhankintaa eivätkä erityisen kohtelias tapa lähestyä ministeritason ihmisiä.

Mainokset

One response to “Tukkiko Vanhanen ministereiden suut?

  1. Paluuviite: Vanhanen kusee demokratian päälle « Larkon havaintoja