HS-toimittaja tutustui pyöräilykypärään

Hesarin urheilutoimittaja Jarmo Färdig lupasi viime kesänä pyöräillä johonkin yleisurheilun Eliittikisaan, jos Suomi saisi Göteborgista enemmän kuin yhden mitalin. Färdig hävisi ja lähti tänään polkemaan kohti Lahtea. Matkaa on nasta seurata, mutta minun osaltani jutun lukeminen oli päättyä raivon kyyneliin tässä kohtaa:

”Pyöräilykypärä oli jo aiemmin haettu lainaksi veljeltä.

’Tämä on muuten ensimmäinen kerta, kun käytän kypärää.'”

What the fuck, Färdig??

Onko tarkoituksena leuhkia typeryydellä vai onko kyseessä ihan tavallinen vanhanaikainen ajattelemattomuus?

Tieliikennelaki on jo viisi vuotta edellyttänyt, että polkupyöräilijä käyttää ajaessaan yleensä kypärää. Kypärän käyttö on Liikenneturvan mukaan yleistymään päin, mutta hitaasti: vain kolme pyöräilijää kymmenestä suojaa päänsä, vaikka:

”Viiden viime vuoden aikana Suomessa on kuollut noin 46 ja loukkaantunut lähes 1 000 ihmistä pyöräilyonnettomuuksissa joka vuosi. Useimmiten kuolema johtuu aivovammasta, joka on seurausta päähän kohdistuneesta iskusta. Myös pysyvä invalidisoituminen on usein seurausta aivojen vammautumisesta.”

Liikenneturvan Kare Ojaniemi tiivistää: ”Jos kaikki pyöräilijät Suomessa käyttäisivät kypärää, kaksi kolmasosaa kuolonuhreista jäisi henkiin ja loukkaantuneita olisi yksi kolmasosa vähemmän.”

Tästä huolimatta Hesari katsoo asiakseen kertoa, että sen toimittaja haistattaa pitkät sekä lailla että henkilökohtaisella turvallisuudellaan. Tosi makeeta esimerkkiä myös kaikille nuoremmille pölvästeille, kiitoksia vaan.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.