Vanhasen tiedotuslinja: media perustelkoon vaatimuksensa

Pääministeri Matti Vanhasen tiedotuspolitiikan arvostelu jatkuu mediassa kiivaana, tänään asiasta pottuili pyttipannuvertauskuvin Hesari.

Luokittelin asian viime viikolla osastoon ”kärpäsestä härkänen”, koska ”sähköpostigallupit ovat laiskan miehen tiedonhankintaa eivätkä erityisen kohtelias tapa lähestyä ministeritason ihmisiä”. Sen jälkeen asiaan ovat ottaneet kantaa muun muassa entinen pääministeri Paavo Lipponen (Turun Sanomissa, mutta God knows mistä päin verkkoa kolumni löytyy) ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Molemmat ovat aiheellisesti tyrmänneet kiertokyselyt.

Minusta median olisi korkea aika perustella vaatimuksensa: miksi kenenkään pitäisi vastata rasti ruutuun -gallupeihin, joissa mielipiteitä ei voi millään tavalla perustella? Vastaisiko toimittaja itse vaikkapa juuri Rosenholz-aineistoa koskevaan kyselyyn, jossa olisi kaksi vaihtoehtoa (”kannatan aineiston julkistamista” ja ”en kannata”)? Miltä tuntuisi tällaisen vastauksen jälkeen päätyä otsikoihin (”Taru Toimittaja: Stasi-aineistoa ei pidä julkistaa”)?

Aamulehti on uutterasti pitänyt uutista yllä. Nyt kun se on julkaissut Vanhasen sähköpostiohjeistuksenkin, odotan, että se julkaisee myös alkuperäisen sähköpostikyselynsä. Millainen se oli muotoaan? Mihin ministereiden edellytettiin vastaavan? Ja miksi toimittajat eivät aivan vanhanaikaisesti tehneet ministereille soittokierrosta?

Tämä ei ole Vanhasen tiedotuslinjan puolustus, mies on mediasuhteissaan mitä ilmeisimmin vammainen, mutta kaikki ei aina ole mustavalkoista. On eri asia kieltää ministereitä puhumasta keskeneräisistä asioista kuin ohjeistaa heitä olemaan vastaamatta laiskojen toimittajien sähköposteihin.

Update: Björksten ojentaa minua osin aiheesta: kyseessä oli Alma Median yhteinen Helsingin-toimitus, ei yksin Aamulehti. Björksten antaa toisaalta ymmärtää, ettei kysymyksessä olisikaan ollut kiertokysely. Tätä ihmettelen. Mutta jos niin on — jos Alman toimittajat todellakin käyttivät puhelinta –, pahoittelen motkotustani.

Mainokset

One response to “Vanhasen tiedotuslinja: media perustelkoon vaatimuksensa

  1. Paluuviite: Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi » Blog Archive » Alma Median Helsingin toimitus käyttää puhelinta