Reutersin kuvamunaus: jäitä hattuun

Blogosfääri pääsi tällä viikolla jälleen ilkkumaan valtamedialle, kun superluotettavana pidetty uutistoimisto Reuters levitti maailmalla kuvaa venäläisistä Mir-sukellusveneistä. Kuvien piti olla Pohjoisnavalta, mutta ne olivatkin James Cameronin elokuvasta Titanic. Asian paljasti suomalainen Ilta-Sanomat.

Ikävä munaus. Silti kehottaisin panemaan jäitä hattuun. Kysymys ei nimittäin ole huijauksesta vaan kuvatekstivirheestä. Cameron käytti elokuvansa alussa kuvaa oikeista sukellusveneistä oikeassa merenpohjassa Pohjois-Atlantillla. Toisin kuin elokuvaa tuntemattomat ovat lehtijutuista päätelleet, kuvat eivät siis ole lavastettuja. Reutersin kuvatekstin olisi pitänyt selittää tämä esimerkiksi näin: ”Mir-sukellusveneitä käytettiin vuonna 1997 elokuvassa Titanic. Samanlaiset sukellusveneet pääsivät tänään Pohjoisnavalle.”

Muistuttaisin myös toisesta asiasta. Tällaiset töppäykset eivät ole mitään — mitään — niiden vapauksien rinnalla, joita kirjoittavat toimittajat jatkuvasti ottavat reaalimaailman kanssa. Valitkaa summassa mikä tahansa lehtijuttu mistä tahansa lehdestä, ja väitän, että siinä on vähintäänkin adjektiivien tasolla muokattu todellisuutta, jotta se paremmin täyttäisi journalistiset draaman kriteerit.

Tavallinen kansa ei luonnollisesti tiedä tästä mitään. 13-vuotias Waltteri Seretin Hesarissa: ” ’Kumpaan luotat enemmän, kuviin vai tekstiin?’ ’Tekstiin, koska kuvia voi muokata tietokoneella.'” Että sitä rataa.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.