Miten lehtijutussa siteerataan?

Sulopuisto kirjoittaa haastattelusitaattien käytöstä lehtijutussa:

”Oma kantani on, että sitaatin tulisi olla tarkka, koska sen tarkoituksena on paljastaa puhujasta jotain sellaista, joka ei epäsuorassa tekstissä välity.”

Pakko kysyä: mitä sitaatin on tarkkaan ottaen tarkoitus paljastaa puhujasta?

Sotkuinen syntaksi ei välttämättä kerro ihmisestä mitään. Olen haastatellut tutkijoita, taiteilijoita, poliitikkoja ja muita viisaita, joiden lause oli niin sekava, että jos sen olisi purkanut sellaisenaan juttuun, puhuja olisi kuulostanut debiililtä.

Pääsääntöisesti sitaatilla pyritään siirtämään haastateltavan hallussa oleva tieto tai näkemys lukijalle. Omaperäiset ilmaisut ja murteellisuus saattavat joskus ryydittää tekstiä, kunhan ne eivät vie huomiota asiasta. Erikseen ovat tietysti jutut, joiden tarkoituksena on osoittaa ihminen airheadiksi, kuten Esquiren taannoinen Schwarzenegger-haastattelu, joka koostui pelkästään kuvernaattorin murteellisesta höpötyksestä. Voi kuitenkin kysyä, mitä juttu loppujen lopuksi osoitti. Toisin kuin Esquire otaksui, Schwarzeneggerista on tullut pätevä poliitikko — siitä huolimatta, että hänen puheestaan ei välillä ota selvää.

Raukkamaisimpia lehtijuttuja ovat henkilökuvat, joissa haastateltava yritetään saada naurettavaan valoon siirtymällä yhtäkkiä feature-tyylistä kysymys–vastaus-kerrontaan. Tästä esimerkkinä oli Hesarin sunnuntaisivujen juttu Marja Tiurasta. Jos jutun tarkoituksena oli saada Tiura vaikuttamaan bimbolta, se onnistui viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen puheensa ilmestyivät tekstiin editoimatta. Hauska homma. Ongelma on vain siinä, että samanlaisilta bimboilta kuulostaisivat samassa tilanteessa useimmat ihmiset, maan mahtavimmat mukaan lukien.

En myöskään pitänyt Alma Median Helsingin-toimituksen tavasta höykyttää sisäministeri Anne Holmlundia. Haastattelu olisi pitänyt jättää julkaisematta. Ministeri ei sano siinä mitään. Se, että hän kertoo syövänsä aamupalaa, ei ole uutinen. Ja se, että toimittaja avoimesti syyttää häntä valehtelusta, kertoo siitä, että toimituksessa on humalluttu oikeassa olemisen ihanasta nektarista. Väijytetyn poliitikon sönkkäämistä on käytetty journalistin henkiseen onanointiin, ja sillä taas ei ole tiedonvälityksen kanssa mitään tekemistä.

Mainokset