Venäjä-kohu: Mitä Häkämies todella sanoi?

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen puheesta Washingtonissa arvovaltaisessa CSIS-tutkimuslaitoksessa on noussut hirveä haloo. Mediassa on toisteltu yhtä lausetta: ”Suomen turvallisuudelle on kolme haastetta: Venäjä, Venäjä, Venäjä.”

En ole kokoomusministerien hätähousudiplomatian ystävä, mutta hitto soikoon, toimittajat: lukekaa nyt se alkuperäinen teksti. Se on kokonaisuudessaan CSIS:n nettisivuilla, ja siellä voi jopa kuunnella puheen (alkukankeuden jälkeen ihan hyvä esitys) ja katsellakin sen, jos vain video toimii.

Kohukohta menee näin:

”In general, Finland is privileged to be located in one of the safest corners of the world. However, given our geographical location, the three main security challenges for Finland today are Russia, Russia and Russia.”

Ja vielä:

”And not only for Finland, but for all of us. It is clear that Russia is, supported by the huge revenues it is reaping from oil and gas, on its way of becoming a world player again. According to the Russian world view, military force is a key element in how it conducts its international relations. As a consequence, there is a determined program to strengthen the Russian military capabilities. If the military procurement program 2006-2015 will be financed as expected, it will mean a much stronger Russia in military terms by the middle of next decade.”

Suoraa puhetta, mutta mielestäni varsin punnittua. En jaksa ymmärtää syytteitä ”henkilökohtaisesta retoriikasta”. Jos suomalaiset ministerit aina pitäisivät ulkomaisilla foorumeilla näin analyyttisia puheita, joiden laatimiseen on selvästi käytetty aikaa ja vaivaa, saisimme olla tyytyväisiä.

Ja huomiottahan on tietysti jäänyt tämä olennainen kohta:

”I think it would be a foolish – and mistaken – conclusion to draw that the new Russia will threaten Finland’s security. This is not the case.”

Jälleen kerran tärkeästä asiasta on kirjoitettu kilometri pinnallisia uutisia, joissa olennaista ei ole puheen sisältö vaan sen aiheuttama kohu.

Mainokset