JSN:n puheenjohtaja: pukki kaalimaan vartijaksi?

Media haluaa journalistin vetämään JSN:ää. Johtopäätökseltä ei voi välttyä, kun kuuntelee kollegoiden puheita ja lukee lehtijuttuja. Viimeksi tänään Journalisti-lehti listasi otsikon Onko joku heistä uusi puheenjohtaja? alla 15 nimeä, joista vain kolmella — kolmella — ei ollut mediataustaa.

Miksi pukki halutaan kaalimaan vartijaksi? Perusteluksi ei riitä se, että journalisti paremmin ”ymmärtäisi alaa”, kuten usein kuulee väitettävän. Olen istunut neuvostossa kahden puheenjohtajan aikana, eikä kummallakaan ollut vaikeuksia ”ymmärtää” mediaa. Päinvastoin: he ymmärsivät sen toimintaa liiankin hyvin ja erosivat.

Todellinen syy on se, että toimittajataustainen puheenjohtaja olisi medialle turvallinen. Hän ymmärtäisi, että journalismi on vaikeaa ja tuskallista työtä, jossa tulee silloin tällöin mokailtua, mutta ei se niin vaarallista ole. Tällaisella ajattelulla silataan tie helvettiin. Edellisten puheenjohtajien vahvuutena oli juuri se, että he eivät olleet sisäpiiriläisiä, toimituksellisten prosessien asiantuntijoita, eivätkä sen tähden tarjonneet rötöstelijöille armoa inhimillisiin seikkoihin vedoten.

JSN:n kannatusyhdistys avasi tulvaportit päättäessään, että puheenjohtajalle sallitaan tästedes mediatausta. Nyt ei spekulaatioissa muunlaisia nimiä kuulekaan. Mahtavaa.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.