Mitä Irakissa tapahtuu

Perinteisen uutiskäsityksen mukaan Irakista ei ole viime aikoina tullut uutisia ollenkaan, sillä pääasiassa uutiset ovat olleet hyviä: kuolonuhreissa mitattuna väkivalta on laskenut keväästä selvästi, ja ainakin osiin Bagdadia näyttää palanneen melkein normaali meininki.

Pari asiaa kannattaa silti muistaa.

Ensimmäinen on vertailukohta. Väkivalta on Irakissa nyt suunnilleen sillä tasolla, jolla se oli ennen tammikuuta 2006, jolloin sunnien ja shiojen sisällissota kiihtyi dramaattisesti. Verenvuodatus ei siis suinkaan ole loppunut. Ihmisen muisti on paitsi lyhyt myös valikoiva, joten tämä kannattaa kursivoida: tilanne Irakissa oli synkkä jo ennen kuin se muuttui synkemmäksi. Nyt ollaan palaamassa säkkipimeästä ikihämärään.

Toinen on amerikkalaisten rooli. Turvallisuustilanteen koheneminen johtuu 30 000 miehen vahvuisista ylimääräisistä taisteluprikaateista, joita on käytetty erityisesti pääkaupungin rauhoittamiseen. Alusta asti on kuitenkin ollut selvää, ettei tämä ”hyöky” voi kestää kovin kauan — amerikkalaisilla ei yksinkertaisesti ole voimavaroja siihen. Nyt ensimmäiset 3000 miestä on vedetty kotiin, eli joukkojen määrää on alettu palauttaa sille riittämättömälle tasolle, jolla se oli yhdeksän kuukautta sitten.

Kenraali David Petraeus ja hänen esikuntansa luonnollisesti toivovat, että kun amerikkalaissotilaiden määrä jälleen vähenee, rauhallisen kauden aikana koulutetut irakilaisjoukot täyttävät aukot pelottomasti. Valitettavasti siitä ei ole mitään takeita.

Sunnien kapina amerikkalaisia vastaan on hiipumassa. Anbarin maakunnassa paikalliset sheikit on lahjottu ulkomaalaisten johtamia terroristiryhmiä vastaan. Nämä ovat hienoja edistysaskelia. Mutta shiojen ja sunnien vihanpito ei ole päättynyt, eikä poliittista sopua ole näkyvissä. Kun amerikkalaiset lähtevät, mikä on se voima, joka pitää kansanryhmät poissa toinen toistensa kurkuilta? Pelkään, ettei sellaista ole.

Mainokset

One response to “Mitä Irakissa tapahtuu

  1. Paluuviite: Perunamies poistaa puun kirouksen » Bagdadin poliittinen umpikuja