JSN ja Jokela: hetkinen vain, mietimme asiaa muutamia kuukausia

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula vaativat, että Julkisen sanan neuvoston on otettava oma-aloitteisesti kantaa tiedotusvälineiden toimintaan Jokelassa.

Hyvä idea — jos haluatte odottaa kevääseen.

Minäpä kerron, miten asia menisi:

Ensin JSN:n puheenjohtajisto kokoontuisi pohtimaan asiaa. Jos jonkinlainen lausuma päätettäisiin antaa (se ei ole alkuunkaan varmaa), sihteeri saisi ohjeet laatia ensimmäisen luonnoksen. Sitä käsiteltäisiin puheenjohtajiston seuraavassa kokouksessa, mistä se vietäisiin neuvostoon, joka käsittelisi sitä, tai sitten ei. Neuvosto pähkäilisi asiaa. Aihe olisi vaikea, sillä uutishankinnan menetelmät ovat medialle tabu. Esitettäisiin toisaalta-toisaalta-tyyppisiä puheenvuoroja, varoiteltaisiin puuttumisesta tiedotusvälineiden sisäisiin asioihin, väännettäisiin sanamuotoja ja haettaisiin kompromissia. Sihteeri veisi luonnoksen mukanaan ja muokkaisi sitä. Seuraavassa kokouksessa asiaa tarkasteltaisiin uudelleen. Ehkä neuvosto silloin olisi valmis hyväksymään lausuman — tai sitten ei. Nyt elettäisiin laskujeni mukaan huhtikuuta. Ehkä lausuma olisi kesän korvalla valmis.

Jos taas Journalistin ohjeita haluttaisiin uudistaa — sekin on mielestäni erinomainen idea –, kannattaisi varautua ainakin vuoden odotukseen. Jokela-vuosipäivä tulisi ja menisi, uhreja metsästettäisiin taas, ja media onnittelisi itseään hyvästä työstä. Niin maapallo pyörisi, kunnes tulisi uusi tragedia ja joku muistaisi vaatia JSN:ltä nopeaa puuttumista asiaan.

Mainokset

One response to “JSN ja Jokela: hetkinen vain, mietimme asiaa muutamia kuukausia

  1. Paluuviite: Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi » Blog Archive » Kärsiikö uhri haastattelusta?