Toimittajat-blogi: ei siihen ilmiantoja tarvita

Journalisti-lehti oli löytänyt uuden Toimittajat-nimisen blogin, jossa anonyymisti otetaan vastaan anonyymejä vinkkejä anonyymien toimittajien edesottamuksista. Arvanette, että tässä on minun makuuni pari nimettömyyden tasoa liikaa. (”Kuka tarkistaa tiedot?” ja ”Kuka ottaa vastuun sisällöstä?” tulevat kysymyksinä ensimmäisinä mieleen.) Sitä paitsi eihän toimittajien töppäilyihin nimettömiä ilmiantoja tarvita. Kas näin:

  • Nuorena reportterina Hongkongissa referoin usein varsin vapaamielisesti paikallisten lehtien juttuja, enkä läheskään aina maininnut lähdettä. Logiikka oli, että yleistä tietoahan se on. Justiinsa juu.
  • En ole aina riittävän tarkasti kertonut jutuissa, että nimetön lähde 1 on eri/sama kuin nimetön lähde 2. Englannin kielessä tämä hoituu näppärästi ”a”- ja ”the”-pohjalta, mutta suomeksi kirjoitettaessa lähteet on kuvailtava tarkemmin. Olin laiska.
  • Viime keväänä lähetin kirjeitse haastattelupyynnön eräälle perheelle, joka oli vain kolmisen kuukautta aiemmin kokenut traagisen menetyksen. Se oli ajattelematonta.
  • Rekonstruoidessani silminnäkijäselostusten perusteella menneitä tapahtumia olen joskus käyttänyt adjektiiveja, joiden täsmällisyydestä en ole voinut olla varma.
  • Kerran loin kahdesta eri henkilöstä anonyymin esimerkkihenkilön kertomatta sitä lukijalle kyllin selvästi.

Ja niin edelleen.

En tyrkytä tästä mitään meemiä, mutta kollegat hei, emme kai me mokaustemme paljastamiseen anonyymiä blogia tarvitse?

Mainokset

One response to “Toimittajat-blogi: ei siihen ilmiantoja tarvita

  1. Paluuviite: Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi » Blog Archive » Uudenvuodenlupaus, jota en tee